Szakértelem óóóh! I.

Családunkban én lettem az első diplomás, talán ezért még hordozom magamban őseim ájult tiszteletét a világ minden egyetemet végzett szakembere előtt. Külön boldogság számomra, hogy az én időmben, az én munkálkodásom alatt dőlt el véglegesen, hogy a borászkodás nem hit és művészet kérdése, hanem szakértelem és tudomány. Mégis „a törvény szövedéke mindig fölfeslik valahol” – írja József Attila. Lássuk ezeket a fölfesléseket, amikor csődöt mondott a szakértelem.

Szőlészek

250 hektár szőlőt telepítettünk eddig, ez fajta és hely szerint mintegy 20 ültetvény, mindegyik külön történet, külön tanulsággal. A legsikeresebb ültetvényünknek egy 13 hektáros egri Cabernet Sauvignon indult. A telepítést végző szakember külön gratulált nekünk olasz import oltványaink kiváló, egységes minőségéhez, praktikus, esztétikus csomagolásához. Ültetvényünknek a borvidék szakértői évekig a csodájára jártak, senki nem akarta elhinni a tényleges korát. Aztán amikor termőre fordult kiderült, hogy se mennyiség, se minőség, azaz kevés szőlő terem rajta, de az „legalább” rossz minőségben. 10 éven keresztül kínlódtunk vele, csodamódszereket próbáltunk ki rajta, voltak akik diplomamunkát, voltak akik kisdoktorit írtak belőle, aztán mikor a tőkék is elkezdtek tömegesen idő előtt kipusztulni, akkor beláttuk a tévedésünk, kivágtuk és leírtuk a veszteséget.

Ugyanebben az oltványhiányos évben telepítettük a 32 hektár debrői hárslevelűnket is. A hiányra részben importtal reagáltunk, részben olyan ügyes laikusokat bíztunk meg oltványkészítéssel, akik nagyobb volumenben soha nem foglalkoztak vele, és nem számítottak szakértőnek. A nagy tudású telepítő szakember ezúttal felháborodva telefonált, ilyen gyatra minőségű oltványt még nem látott, és nem is hajlandó eltelepíteni. Helyi szőlőmérnök szakértőnk, aki az ültetvény későbbi, hosszú távú gondozásával volt megbízva, teljesen egyetértett: az oltványok nem egységesek, láthatóan legalább hat helyen hatféleképpen készültek és egy ujjal könnyen kitörhetők, tehát a vadalany a nemessel nincs jól összeforrva.

– Rendben – mondtuk – személyesen a helyszínen döntünk, de pillanatnyilag Badacsonyból Tokajba autózunk, visszafelé este odamegyünk. –

A félreértés csak abban volt, hogy ők úgy értették, hogy azért telepítsenek, mi pedig úgy gondoltuk, hogy ne telepítsenek.

Este, amikor odaértünk mi is megállapítottuk, hogy ezzel az oltvánnyal nem szabad telepíteni, csakhogy a 32 hektárból akkor már 30 el volt telepítve, így már nem volt értelme leállítani a munkát. Hála Istennek, mert ez lett a legjobb ültetvényünk, megjelenésében, termőképességében és a szőlő minőségében is. 2019-ben és 2020-ban az ültetvény boraival csak nemzetközi versenyeken 20 aranyérmet nyertünk.

Tanulság sajnos nincs, hacsak az nem, hogy a szakértelem általában hozzásegít a jó megoldásokhoz, vannak azonban olyan esetek, amikor a balsors vagy a szerencse minden hozzáértést felülír.