Szakértelem óóóh! II.

Családunkban én lettem az első diplomás, talán ezért még hordozom magamban őseim ájult tiszteletét a világ minden egyetemet végzett szakembere előtt. Külön boldogság számomra, hogy az én időmben, az én munkálkodásom alatt dőlt el véglegesen, hogy a borászkodás nem hit és művészet kérdése, hanem szakértelem és tudomány. Mégis „a törvény szövedéke mindig fölfeslik valahol” – írja József Attila. Lássuk ezeket a fölfesléseket, amikor csődöt mondott a szakértelem.

Borászok

Húsz évvel ezelőtt még létezett az ágazati minisztérium által létrehozott, az ő munkáját segítő Szőlő és Bor Terméktanács. Úgy heten lehettünk egyik alkalommal, amikor előkerült a kérdés, mennyi törköly melléktermék termelődik hazánkban évente. A többiek egységesen abból indultak ki, hogy az éves szőlő termés 20%-át kell venni. Én határozottan 10%-ra emlékeztem, de a többiek mind diplomás szőlész-borászok leintettek, merthogy „mit ért a paraszt – jelen esetben a közgazdász – az uborkasalátához”. Mérgesen számolgattam magamban: 1 kg szőlőből 0,75 l must lesz, 5%-a kacs és 10%-ot elvesztünk, mert a must fajsúlya 1,1 kg/ l, tehát csak 10% marad. Vajon hol tévedek?

Miközben én ezt számoltam, ők azt mérlegelték, hogy érdemes-e egy második melléktermék-feldolgozót létrehozni az országban. Szerencsére 20%-os törkölyszint esetén se lett volna érdemes, így nem kellett még egyszer blamálni magamat. Kínos lett volna vitába keveredni, hiszen az ország legtekintélyesebb borászai ültek az asztalnál, ráadásul mindenki legalább 10 évvel idősebb volt nálam, hiába tudtam, hogy igazam van, én sem hittem benne.

A másnap reggeli munkakezdéskor sikerült elcsípnem a két fő szakembert, pincemesterünket, Csabát és főborász termelési ügyvezetőnket Gábort.


– 20%, egyértelmű – mondta Csaba, aki ifjúkorában évfolyamelső volt.
– Te intézed a szőlő beszállítását, a törköly kiszállítását is – dühöngött Gábor – hogy szállítanánk az Alföldre 20%-ot?

– Én nem vitatkozom – mondta Csaba. Fölütötte a kis bibliáját, a Török-féle Borászok zsebkönyvét.

 – Itt van, olvassátok: 20% lehet a mi szőlőink esetében.

Büntetésül Gábor, az előző év szüreti elszámolásait vetette elő Csabával, amiből természetesen 10% jött ki.

Ki meri ezek után azt állítani, hogy nem elég hatékony a magyar oktatási rendszer? Az, hogy mit tanítanak persze már egy más kérdés.