Minden kezdet nehéz

Családunk 1993-óta készít bort, de kezdetben még saját szőlőtermelés nélkül, csak felvásárlásra alapozva. 5-6 év elteltével úgy éreztük, hogy kezdünk belejönni a borászkodásba, illetve sikerült egy jó csapatot összehozni, aminek eredményeképpen néhány borunk már országosan is feltűnést keltett. Csúcsborok készítését azonban nem lehet vásárolt szőlőre alapozni, így szőlőt kellett telepíteni, amihez területeket kellett venni.

Az 1999. évben megvásárolt és a 2000-ben eltelepített 86 hektárból közel 30 hektárt a badacsonyi pincészetünktől 300 kilométerre lévő Egri borvidék képviselt. De egyrészt mindig tudtuk, hogy lesz egri pincészetünk is, másrészt, már a kezdetektől forgalmaztunk Egri Bikavért és az a család, aki termelte, vállalta a szőlőnk kezelését is. Érdekes módon úgy alakult, hogy ez az egri 30 hektár volt az első terület, amit a vásárlás előtt bejártunk, legközelebbi munkatársammal, Csiszkó Gáborral.

Gábor ugyanúgy a közgazdasági egyetemet végezte, mint én, de ő már esti képzésen, mint szőlész-borász szakember. Ráadásul azt főiskolán végezte, ami abban az időben sokkal több gyakorlati képzést jelentett. Ezt követően azonban az ország egyik legnagyobb pincéjét vezette, ültetvényeket, földterületeket nem nagyon látott. Így meglehetősen megilletődve álltunk egy gyönyörű, déli fekvésű, frissen szántott, hatalmas domboldal előtt.

– Körüljárjuk? – kérdezte a tulajdonos. Annyi eszünk volt, hogy váltócipőt hozzunk, de én életemben először jártam frissen szántott földben.

– Menjünk föl a közepére, onnan majd körbenézzük! – döntöttem.
Miközben már fentről a területet és a kilátást csodáltuk, Gábor megszólalt.

– Te Péter, gondoltad volna, hogy 30 hektár ilyen nagy?

– Nem. – válaszoltam őszintén.

– Hát nem kicsi ez se, az igaz – mondta mögöttünk a tulajdonos – mert, hogy ez itt 13 hektár, az egyik abból a 3 tagból, amelyik itt egymás mellett kiadja a 30 hektárt.

Akkor megsejtettem valamit abból, hogy a szőlészet nem lesz könnyű de, hogy milyen nehéz valójában, az ettől sokkal nagyobb pofonokból derült ki.