Boron innen és túl 14. – „Csak én ülök ébren” Csak én ülök ébren?

A világ egyik legszebb szerelmes verséből vettem a címet. Én eddig legalábbis szerelmes versként olvastam. Erre utal a közismert gyönyörű befejezés: „mert nem tudok én meghalni se, élni se nélküled immár”, és van az a kor, amikor még mindenről a szerelem jut csak az ember eszébe. Miután egy ideje más szempontból is szemlélem a világot, feltűnt az az ellentét, hogy a fogolytábor nappali megaláztatásaival szemben az éjszaka sötétje és magánya felszabadítja a költőt. Sőt visszanyeri lelki és szellemi felsőbbrendűségét a világgal szemben.

Ha Radnótihoz nem is hasonlíthatom magam, a hely, ahol „én ülök ébren” mindent visz. Balról az Ábrahám-hegy lankái futnak a vízig, jobbról a Badacsony sötét tömege ér fel az égig, előttem a Balaton csillogó sötétsége, amit 180 fokban a déli part fényei kereteznek, mögöttem a Badacsonyörsi hegy erejét érzem. Ősz van, nincsenek már turisták, mindenki alszik. Munkatársaim közül, aki reggel ötkor kel, hétalvónak számít. Éjfélkor már enyém a világ. Így még abszurdabbnak tűnnek a nappalok történései.

Kanada Alberta tartományában tüntettek egy 16 éves kislány ellen. A kislány csak 10-12 évesnek látszik, Asperger-szindrómás. A kislány ellen felszólalt Jason Kenney kormányzó, egy ismert kanadai újságírónak pedig sikerült kérdéseivel zavarba hozni a beteg kislányt. Az albertaiak szerint a kislány célja a helyi olajipar tönkretétele. „Csak én ülök ébren?” Senki nem találja abszurdnak a helyzetet? Fogyatékos kislány ellen harcoló politikusok, újságírók és tömegek.

A kislány persze Greta Thunberg, és így már érthető, hogy miért féltik a munkájukat az albertai emberek. De hogyan lett, hogyan lehetett egy szellemileg fogyatékos kislány egy globális gazdasági – politikai csoport ökle? Hogy szólalhat fel fontos konferenciákon, tudományos kérdésekben? Emlékszünk még Elena Ceausescura, aki írni olvasni alig tudva lett több egyetem díszdoktora? De az egy diktatúra volt, vagy a szabadnak nevezett világ is valójában diktatúra? Tárgyalt vele Angela Merkel, Trumpot megvádolták, hogy nem üdvözölte, csak úgy elment mellette egy konferencián. Trump azzal védekezett, hogy nem vette észre. De miért kellett volna észrevennie, csak „én ülök ébren”?

Gréta Asperger-szindrómás, ami az autizmus egyik fajtája, diagnosztikai elemei közé tartozik a szociális válaszkészség hiánya, a mások iránti teljes érdektelenség, a feszült idegállapot, a depresszió, a megtapadt gondolkodási sémák. Így, 16 évesen ezekkel az adottságokkal teljesen alkalmasnak tűnik arra, hogy megkapja a Nobel-békedíjat. Legalábbis ezt állítja Freddy André Øvstegård norvég parlamenti képviselő, egyike azon politikusoknak, akik harcolnak azért, hogy Gréta Nobel-díjas legyen. Csak én ülök ébren?

A kis Gréta klímahisztiben utazik. Emelkedik a Föld átlaghőmérséklete, és ezért mi emberek vagyunk a felelősek. Most ugyan néhány éve nem emelkedik és vagy 20-30 évig még nem is fog, sőt akár csökkenhet is, mert csökkent a napfolttevékenység. De ez nem érdekes, mert a Gréta mögött álló erők szerint csak az a tudomány, amit ők fizetnek. 45 évvel ezelőtt energiahiszti volt, akkor azért fizettek, hogy kimutassák, hogy 2020-ra elfogy a kőolaj, 2040-re meg az összes energiahordozó, ami azért is nagy baj, mert kihűl a Föld, és 2040-re már London és Párizs alatt lesz az örök hó birodalma. 20 évesen még én is lépre mentem, terveket készítettem, hogyan lehetne a családunknak átvészelni a hideget és az energiahiányt. A szüleim kinevettek, ők már akkor tudták, hogy a tudósok is ugyanúgy megvehetők, mint a politikusok és az újságírók. Hiszti tehát mindig volt és lesz, és mindig az aktuális politikai és gazdasági érdekeknek megfelelően. Amúgy pedig viking ősei miatt pont Gréta tudhatná, hogy az első ezredforduló körül volt egy olyan 300-400 év, amikor olyan meleg volt, hogy az emberi életre Észak-Európa volt a legalkalmasabb, és ezért ebben az időszakban a kereskedelem centruma az északi tengereken volt, amelyek télen sem fagytak be, és a vikingek uralták Európát. A klímavédők kétségbe vannak esve, hogy Grönland déli részén olvad a jég, én viszont örülni fogok annak, ha a „zöld földön” újra árpát lehet majd termeszteni és lovakat tartani, mint ahogy azt ezer évvel ezelőtt a vikingek tették. Tudhatná a kis Gréta is, ha megtanulta volna az iskolában, de nem jár iskolába, mert ő úgymond „sztrájkol”, sőt, „klímasztrájkol”. Én nem tudom, nem értem hát „csak én ülök ébren?” A sztrájk lényege, hogy a sztrájkolók veszteséget okoznak a velük szemben álló félnek, általában az alkalmazottak a munkaadóknak. Gimnazista kislány nem megy az iskolába, mert sztrájknak nevezni ezt nem vagyok hajlandó. Kinek okoz kárt, kit kényszerít ezzel? Magyarországon is volt néhány éve „gyermeksztrájk”, az egyik szerencsétlen kezében tábla volt ezzel a felirattal „érzem, hogy butulok”. Na ez lehet a következménye, ha valaki nem jár iskolába.

A kislány svéd. Svédországban 2018-évben egy román házaspártól elvették négy gyermekét, mert ha a gyerekek rossz fát tettek a tűzre, akkor a fenekükre ütöttek. A legédesebb falat a történetben, hogy a gyermekvédelmi hatóság azért kezdett nyomozásba a családnál, mert az iskola jelezte nekik, hogy a gyerekeket vallásosan nevelik. Románia nagyon határozottan lépett fel a család védelmében, és nagy nehezen azzal a feltétellel, hogy elhagyják Svédországot, a család visszakapta a gyerekeket. Nem „csak én ülök ébren”, Romániában még nem ment el az emberek esze. Svédországot viszont már elvesztettük, de mennyire? Foglalkozik-e a svéd hatóság Gréta esetével? Akit a szülei jelentős pénzügyi hasznot bezsebelve odadobtak játékszerül a politikának, hogy hülyeségeket üvöltsön az arcunkba, hogy felhasználják és elhasználják.

Biodíszletet csináltak a szerencsétlen kislányból egy világot befolyásoló valóságshowban. Olyan, mint a Karcsika, az ismert műsorvezető ölebe. Ő van a műsor középpontjában, de fogalma nincs arról, hogy mi folyik körülötte.

Hová tart a világ, a beteg kislány után mi jöhet még? „Csak én ülök ébren”, vagy vagyunk annyian, hogy ellen tudjunk majd állni? Rosszkedvűen mondtam a feleségemnek a legutóbbi választás előtt: még megérjük, hogy házikedvencek is szavazhatnak. Az még hagyján, válaszolta, de néhányat meg is fogunk választani.