Boron innen és túl 26. – Egy bűnöző emlékére

Még fiatal emberként megérintett Jókai Aranyemberének egy jelenete. Az elvetemült bűnöző Krisztyán Tódor holtteteméről azt hiszik, hogy ő Levetinczy Tímár Mihály, az aranyember. Egész Komárom őt gyászolja. Pompás síremléket emelnek neki, és a gyönyörű özvegy, Tímár özvegye „Tímea minden nap kijár a temetőbe, friss koszorút akasztani a sírkő párkányára, s saját maga öntözi meg a virágokat, mik a sírkő rácsozatán belül oly szépen illatoznak. – Megöntözi permeteg hűs vízzel – megöntözi forró könnyeivel… Krisztyán Tódor sem hitte volna, hogy valaha ilyen nagy tisztesség éri holta után…”

Nem botránkoztatott meg a történet. A bűnözőnek szörnyű halála után a tökéletes stílusérzékű Jókai megadja a szép temetést. Megfizetett bűneiért, és őt is anya szülte, ő is Isten teremtménye. A híressé vált amerikai fekete-afrikai férfinek ráadásul, ha ismerjük is, de nem láttuk bűneit. Szörnyű halálát azonban mindenki személyesen átélte. Mindegy mit tett eddig, miért állt ellen a letartóztatásakor, érzelmileg már mellette vagyunk. Sokan. A fejlett világ összes országában tüntetnek érte és gyászolják. A magukat celebnek gondolók kiállnak mellette, vagy a rasszizmus ellen, vagy valamiért.

Néhány évvel ezelőtt egy fehér férfit is megfojtottak az amerikai rendőrök ugyanezzel a nyakra térdelő módszerrel, amit oktatnak a bűnözők elleni közelharcra való felkészítésükben. A halálesetből nem lett ügy.  Nem tudom, volt-e film, ha volt is nem mutatták, nem láttuk, tehát nem érdekes. Ezek szerint manipulálnak minket? Hát ebben az egyben biztosak lehetünk. Ennek ellenére a fekete férfi halála igazságtalan volt és gyilkos, aki megölte. A másik áldozat fehér volt, tehát nem érdekes. Üzletileg, politikailag nem érdekes, nincs benne pénz. A média, a politika nem az erkölcsről, hanem az üzletről szól.

De visszatérve a bűnös áldozatokhoz, Krisztyán Tódorhoz és a fekete férfihez, milyen szép, hogy elhibázott bűnös életük után holtukban tudnak pozitív szerepet játszani. Isten útjai kifürkészhetetlenek, egy kártékony élet a halálával tud hatással lenni a világra, hogy mi jobb emberré váljunk általa, hogy csökkenjen a brutalitás és a rasszizmus. De hogy én hol állok ebben a történetben, arról fogalmam sincs.

Kép forrás: mindenszo.hu