Erre gyere, ne menj arra!

1992. év tavaszán családunk árajánlatot tett a Badacsonyi Állami Gazdaság badacsonyörsi pincészetének készpénzfizetéses megvásárlására. Miután a 6 magyar és egy olasz pályázó közül mi adtuk a legjobb ajánlatot, velünk kötött szerződést az ÁVÜ ami alapján 1993. január 4-én vehettük át leltár felvételével a pincészetet.

Ezen a napon az ingatlanoktól kezdve a borokon, palackokon keresztül a festményekig, székekig, lábtörlőkig mintegy 10000 tárgyat kellett leltár szerinti mennyiségben, minőségben átvenni 180 millió forint áfás értékben. Ekkor találkoztam először jövendő munkatársaimmal is. Azt talán mondanom sem kell, hogy soha életemben nem csináltam hasonlót sem, ennél kisebb tétben sem, úgyhogy nem volt túl nyugodt az éjszakám.

Egri borász barátom szintén gyakorló borász feleségével jött segíteni átvenni a pincészetet. Hajnalban érkeztek Budapestre és az én kocsimmal mentünk tovább. Az útvonalra különösebben nem figyeltünk, a pincészet a Balaton partján van a 71-es útról nyílik, könnyű odatalálni. Én akkor még csak kétszer voltam a pincészetben, ugyanakkor rendszeresen jártam az 1-es autópályán. A kocsiban izgatottan beszélgettünk az átvétel lehetséges buktatóiról, idősebb és főleg tapasztaltabb barátaim nem győztek ellátni jobbnál jobb tanácsokkal, amikor egyszer csak jobboldalt egy domb tetején megláttam a turulmadarat. Azonnal tudtam, hogy ez már Tatabánya, mert én a nagy izgalomban a balatoni és bécsi autópálya szétválasztásakor a nekem megszokottabb bécsit választottam. A tévedés 1 óra késésünkbe került. Első mérgemben próbáltam magamon kívül más felelőst is találni.

-Nem láttad, hogy nem a balatoni sztrádán megyünk? – förmedtem a barátomra.
– Hogyne láttam volna – felelte a legnagyobb nyugalommal – de gondoltam, hogy te, mint dörzsölt pesti, ismersz egy rövidebb utat.

Rövidebb utat a balatoninál sajnos nem ismertem, a barátomnak ezúttal nem volt igaza, de a dörzsöltségemre a következő években többször is nagy szükség volt, a „dörzsölt pestiség” pedig a családon belül szállóigévé vált.